dijous, 17 d’abril del 2008

ANTONI AYNÉ ESBERT (Barcelona, 1920 - Mataró, 1980) (BIOGRAFIA)


Milers d’acudits, entreteniments, on cal destacar els aparellats dels que calia trobar les diferències, contes, il·lustracions, historietes, i tot alló que se us acudeixi en forma de dibuix. Tot plegat deu fer unes desenes de milers de dibuixos, d’art en forma de dibuix i historieta. Aquesta fou la tasca d’Antoni Ayné Esbert, popularment Ayné.
Si hi ha algún lector, dels que llegeixen aquests petits articles, considera que l’historieta no és art, li recomano que faci l’esforç d’examinar un original per desprès parlar-ne. Pels més intransigents els hi recomano qualsevol aquarel·la de les que serviren per editar aquelles postals que es feien per Nadal, per a la xicota, o per la celebració dels aniversaris. De segur que alguna vegada n’hem escrit una, o més d’una, aprofitant la portada d’una postal creada pel nostre dibuixant Ayné.
Milers de dibuixos en forma d’historieta que passats pel sedaç de la producció industrial fan que la seva argumentació caigui en la monotonia i tot sovint en la repetició, però que assolí en molts moments el millor “mestratge” tan en grafisme, com en expressivitat. Una planificació general, com corresponia a la època, amb personatges ben carateritzats, segons la tipologia habitual, que es movien en entorns simples però ben definits i caracteritzats.
Parlem d’un professional del dibuix, que sense tenir consciència d’artista, com la gran majoria de ninotaires, feia la seva feina amb un rigor que els seus lectors no deixarem d’agrair-li.
Ayné nasquè a Barcelona l’any 1920, de pare escultor, s’inicià com a litògraf i de ben jove ja dibuixava per una colla de setmanaris infantils. La seva firma la trobem en la majoria de publicacions humorítiques i infantils dels anys 40, 50 i 60, època que representa la seva màxima projecció professional. La llista de col·laboracions és immensa i entre moltes destacarem: Jaimito, Nicolás, Pulgarcito, Pocholo, Yumbo, i el popular TBO. A més de revistes humorístiques il·lustrà molts contes infantils, especialitzant-se en el dibuix d’animals dels que en fou un veritable especialista. Així recordarem les col·leccions dels contes editats per les editorials Toray i Marco.
Ayné va morir a Mataró l’any 1980.