divendres, 18 d’abril del 2008

JAUME JUEZ i CASTELLÀ (Barcelona, 1906-2002) (BIOGRAFIA)


Jaume Juez i Castellà neix a Barcelona l’any 1906. Com una bona part del seus coetanis “Xirinius, que emprava com a pseudònim, també va seguir una trajectòria semblant: inici precoç i publicació a molts setmanaris de l’època: En Patufet, L’Esquella de la Torratxa, Virolet, La Nuri, KKO, La Campana de Gràcia, Papitu, Pocholo (1934), Mickey, o Xut, entre altres. També com una bona majoria de dibuixants del seu temps va veure estroncada la seva carrera pels esdeveniments de 1936. Tant fou així, que a la postguerra per raons de seguretat abandona el seu pseudònim per signar amb el seu veritable cognom, Juez.

Admirador d’en Junceda, la seva obra, sobretot en l’etapa que precedeix a la guerra, és mimètica a la del mestre, una altra vegada com tants d’altres, però amb el temps agafa una grapa que la fa molt particular. Aquesta etapa coincideix amb les publicacions que inicia a la postguerra com a historietista o il·lustrador de llibres per a les editorials Molino, Muntañola i altres, i fins i tot de cromos: La piratería a través de los siglos. També dibuixà molt per editorials de l'estranger tant en la il·lustració com en el còmic.

Les seves creacions il·lustrant novel·les són admirables composicions dinàmiques i descriptives, tot i que dins d’una superada influència “juncediana” que evoluciona cap a un tintat i ombrejat més a l’estil dels grans historietistes americans. Com historietista la seva obra es extensíssima en quantitat i en varietat de temes, moltes vegades de forma anònima, arribant fins i tot a dibuixar la famosa sèrie de El Jabato, per a l’editorial Bruguera. L’exigu mercat nacional el portà a treballar per a l’estranger, ja sigui de forma directa o a través de l’agència del pioner Josep Toutain. Alguns de vosaltres podeu recordar els seus dibuixos per la col·lecció de Bruguera Joyas Literarias Juveniles. “Xirinius” ens deixà l’any 2002 a la seva ciutat natal.
Bibliografia:
- El dibuix a Catalunya. 100 dibuixants que cal conèixer. Varis autors, direcció Josep Mª Cadena.
Editorial Pòrtic - Associació Conèixer Catalunya. 2004, Barcelona. pg. 74.
- Els il·lustradors d'en Patufet. L'excel·lencia del traç.
Catàleg de l'exposició. Caixa Tarragona. Tarragona, 2004. Fundació Caixa Tarragona. 2004, Tarragona. pgs. 112 - 113.