divendres, 15 de febrer del 2008

ARTUR MORENO SALVADOR (València, 1909 - Barcelona, 1993) (BIOGRAFIA)




Artur Moreno Salvador naixia a València l’any 1909, però el trobem que es formà a l’Acadèmia Baixas de Barcelona, ciutat al la que havia arribat l’any 1918. Des de ben petit, s’especialitzà en el dibuix d’historietes, sobretot humorístiques, i així el podem trobar en revistes com En Patufet, TBO, Pulgarcito, Virolet, Esquitx, Lo Noi Català, Pocholo, Mis Chicas, Flechas y Pelayos, a més de KKO de la que en fou director. També el trobem en publicacions satíriques per adults L’Esquella de la Torratxa, Xut o El Be Negre.
Hereu, com tants d’altres, de l’escola clàssica dels gran dibuixants d’En Patufet, anirà agafant un to molt net i dinàmic, clarament influït, un altre dibuixant més, per l’estètica disneyniana. En la majoria de les seves obres la temàtica es l’acció grotesca i hilarant, sortint-se d’aquests esquema aquells treballs d’encàrrec o clarament pensats per les revistes satíriques, cas de L’Esquella o el Be Negre, i treballs encarregats durant la Guerra Civil pel Sindicat de Dibuixants Professionals.
Moreno fou el creador i director del popular i pioner film de dibuixos animats Garbancito de la Mancha, tot i que també col·laborà en el film Alegres vacaciones. Tornarà a dibuixar films de dibuixos animats quan viatja a Veneçuela (1948) on treballà per a Bolívar films, juntament amb un altre gran dibuixant català: Puigmiquel. També treballà a la revista infantil Tricolor editada pel Ministerio de Educación d’aquell país, a més d’il·lustrar anuncis comercials i un bon grapat de llibres.
Quan torna a Barcelona (1956), segueix dibuixant historietes a El Once, Maravillas, Chito, però sobretot a TBO on serà un dels puntals durant molts anys. Ara, però, el seu estil, al nostre parer, ha perdut ingenuïtat i frescor per tornar-se més rígid i repetitiu, tot i que serà un dibuix més personal i efectiu, més professional.
Artur Moreno va morir a Barcelona l’any 1993. Va ésser un dels grans dinamitzadors del dibuix i en diferents camps: historieta, il·lustració i cinema d’animació.
Publicat a FD (La Font del Diàled), nq 26. Març 2006.
Bibliografia:
- Els il·lustradors d'en Patufet. L'excel·lencia del traç.
Catàleg de l'exposició. Caixa Tarragona. Tarragona, 2004. Fundació Caixa Tarragona. 2004, Tarragona. pgs. 98 - 99.