dijous, 17 d’abril del 2008

APEL·LES MESTRES i OÑÓS (Barcelona, 1854-1936) (BIOGRAFIA 2/2)




Les estrenes de les seves obres de teatre es compten per dotzenes, la majoria ambientades en llegendes medievals i de Catalunya. En bona part d’elles no solament n’era l’autor, sinó que en concebia la música, l’atrezzo i en dibuixava el vestuari dels actors. On també es va bolcar fou en els llibres que concebia com una obra total. En destaquem Vobiscum, de caire medieval i Liliana, on hi evoca una natura fantiosa i desbordant. Home no gaire sociable però d’un tarannà liberal i tolerant inqüestionable. Talment, durant la Gran Guerra Europea es decantà en favor dels aliats, la qual cosa li valgué la Creu de la Legió d'Honor de França. Tan és així que uns versos escrits arran d’aquesta contesa passaren a formar part de la simbologia de la resistència contra el feixisme durant la Guerra Civil Espanyola. Parlem del: “No Passaran”. Deia: “No passareu i si passeu serà damunt d’un clap de cendra...”.Tot i la seva gran popularitat, la seva mort passà desapercebuda doncs fou el 19 de juliol de 1936, en plena revolta militar. Aquesta circumstància va fer que el seu funeral fos molt discret i sense cap ressò, tot i la molta estima popular de que gaudia.

La seva obra dibuixada és bastíssima, i avarca totes les arts gràfiques, ex-libris, caricatures, postals, anuncis, cromos, historieta, petits dietaris i, sobretot, il·lustracions per llibres. El seu estil s’inscriu plenament en el Modernisme, del que fou un pioner, tot i que comença en ple Romanticisme, però va molt més enllà perquè conreuà molts camps i temes als que s’adaptava específicament i en molts d’ells fou un pioner que creà escola. També es dedicà a la historieta gràfica, de la que se’l considera un pioner, amb plantejaments molt moderns i plenament vigents.

En les seus dibuixos per obres alienes trobem un il·lustrador més convencional i detallista que es transforma en un autor més creatiu i fantasiós quan il·lustra les seves pròpies obres.
Entre les obres que il·lustrà destaquem: Contes d’ Andersen (1881), El Sabor de la Tierruca, de Pereda (1882), Episodios Nacionales de Galdós, La Muerte y el Diablo de P. Gener (1884-85), i Contes de Perrault (1907), entre les obres alienes. De les obres que escrigué i dibuixà podem esmentar: Poemes de la Terra (1906) i sobretot la seva obra mestra gràfica i literària Liliana (1907), amb grans il·lustracions plenes de fantasia i expressivitat, de clara influència de les il·lustracions japoneses. La dedicà a la seva esposa i és considerada la joia bibliogràfica del Modernisme.

http://www.gaudiallgaudi.com/CDd03%20A%20Mestres.htm




2 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola,

Em sembla que estaria bé incloure el web:

http://www.gaudiallgaudi.com/CDd03%20A%20Mestres.htm

sobre l'autor. És molt completa.
Ànim.
EPS.

rsm ha dit...

Anònim (EPS):
Queda inclòs. Agraït per la recomanació i els ànims. La veritat és que l'objectiu em sobrepassa i tinc el bloc una mica oblidat. Hauré d'esperar la jubilació i tal com van les coses...

No deixi de visitar-me. R.