dimecres, 14 de gener de 2009

CARLES BÉCQUER DOMÍNGUEZ (Barcelona, 1889-1968) (BIOGRAFIA)

Carles Bécquer tenia una ascendència prou marcada com per ser artista, doncs era net del pintor Valeriano Bécquer que era germà del gran poeta andalús Gustavo Adolfo Bécquer. Així qualsevol direu; doncs no, perquè si els seus familiars gaudeixen d’un merescut reconeixement, no és el cas d’en Carles. I bé que se’l mereix perquè fou un excel·lent dibuixant, il·lustrador i pintor. Com sempre, però, tot i que en vida excel·lí per la seva pintura, com a retratista i paisatgista, nosaltres parlarem del dibuixant.
Encara que nascut a Barcelona, l’any 1889, passà tota la seva infància i joventut a Sevilla i Madrid. A Madrid estudià a l’Academia de Sant Fernando i, un cop retornat a Barcelona, a l’Acadèmia de Sant Jordi. Si a aquest bagatge hi afegiu que des de 1909 sojornà dotze anys a Paris, no cal que us digui que en sortí un immens artista. A Paris, a més de fer infinitat d’apunts i presentar-se a exposicions ja publicava les seves il·lustracions per la casa d’impressors Hachette.
Els seus apunts a tinta o aquarel·lats, ben característics, i especialment els d’animals per la seva capacitat de captar el moviment i les faccions; són omnipresents i encara avui a les sales de subhastes no es fa estrany trobar-ne. La seva alta qualitat fa que encara es mantingui el seu particular mercat.
La seva obra com il·lustrador es dispersa però podem trobar més fàcilment la seva obra com a dibuixant de revistes i tebeos. Així el trobarem a En Patufet, Virolet, o encara a Lecturas. I fins i tot a Pocholo i El Coyote; a més d'il·lustrar contes i llibres per vàries editorials, com ara Ariluce, Hymsa o Eler.
En les historietes que il·lustrà preval encara el model de dibuix sense les típiques bafarades del còmic, ell il·lustra un text que sol aparèixer a sota de cada vinyeta. La seva especialitat foren les historietes d’aventures i sempre amb un estil realista, com li esqueia per la seva formació. Personalment considero el seu estil típicament d’il·lustrador, més que dibuixant d’historieta. El seu és un estil que mostra la seva gran habilitat pictòrica, amb un traç ferm, expressiu, molt dinàmic. Clarament influenciat per la seva habilitat de captar apunts del natural.
Carles Bécquer moriria a Barcelona, l’any 1968.
Bibliografia:
- El dibuix a Catalunya. 100 dibuixants que cal conèixer. Varis autors, direcció Josep Mª Cadena. Editorial Pòrtic - Associació Conèixer Catalunya. 2004, Barcelona. pg. 55.
- Els il·lustradors d'en Patufet. L'excel·lencia del traç.
Catàleg de l'exposició. Caixa Tarragona. Tarragona, 2004. Fundació Caixa Tarragona. 2004, Tarragona. pgs. 78 - 82.

4 comentaris:

AS ha dit...

Tots aquests originals fotografiats són adquisicions teves? Uo!

Jo vaig estar tombant pels Encants de Glòries, ara fa unes setmanes, i hi vaig trobar una parada amb una pila de quadres despenjats de pisos buidats. Al cap d'una estona de remenar vaig localitzar un dibuix de Junceda i un altre d'Opisso. Llàstima que el venedor va veure de seguida el meu interès, i me'ls volia vendre a 200 i 300 euros respectivament. I això que eren dibuixos minúsculs.

Salut!

rsm ha dit...

Hola Aleix,
Sense voler ésser vanitós, tinc una col•lecció d’originals de ... milers..., deixem-ho aquí perquè no els he contat i el que hi ha al bloc és insignificant. Penjar-los tots seria una feina de boixos, però ja m’agradaria, i els millors són difícils d’escanejar o fotografiar.
La història que expliques m’és coneguda, avui dia és molt difícil trobar originals a un preu assequible, doncs cada cop n’hi ha menys. Per sort jo vaig començar quan encara se’n podien trobar a un preu raonable i la gent no els apreciava gaire, tret de 10 o 15 persones. Tot i així, un Opisso o un Junceda al preus que em dius, si són autèntics, és un preu "regalat". Repeteixo no em faig el fatxenda.


Fins aviat.

ATENCIÓ: Ull! Amb els dibuixos d’Opisso i Junceda, la majoria que corren pel mercat són falsos.

Anònim ha dit...

RSM! gràcies pel comentari, brutal la cole que tens , un dia em molaria veure-la, si un dia tens temps jo ja tinc l'estudi rutllant a tota màquina, molt a la vora de casa meva, per si et vols passar a veure el què estic fent,
salut i dibus
Ferran

Anònim ha dit...

ok Ramon!
jo esperaria a passar quan tingui alguna cosa feta! ara menteix estic amb les màquines treient fum! calculo que en un mes o dos ja us podré avisar pq veieu tot el resultat
saludus totals!
si, lo del Kap és gran notícia! s'ho mereix de totes totes