divendres, 17 de setembre de 2010

XIRINIUS (JUEZ)


Autor: XIRINIUS, JUEZ i Castellà, Jaume (Barcelona, 1906 - 2002). 
Signat Xirinius (angle inferior dret)
Llegenda:
Datació: 
Mesures: 22 x 22 cm (aprox.) 
Tècnica: Tinta i llapis blau 
Personatge: NP 
Publicació:
Ref: rsm?????????
6 comentaris:

Galderich ha dit...

No el coneixia. És molt bo però m'ha recordat una mica en Junceda.

rsm ha dit...

Sí, és un altre dels que podriem dir "seguidors" d'en Junceda. Després de la guerra civil, va canviar el pseudònim que utilitzava, Xirinius, pel seu cognom, Juez, a fi de passar desapercebut.
Salut. R.

Galderich ha dit...

L'altre dia a la Fira del Passeig de Gràcia vaig pensar en tu perquè vaig veure un llibre (no recordo quin) signat per Xirinius.

rsm ha dit...

Ja m'agrada que se'n recordin de mi si és per temes de dibuix.
Jo, a canvi, cada cop que veig un bon gravat o una bona edició d'un llibre em vens a la memòria.
Salut. R.

Myself ha dit...

Malauradament com passa amb molts dels artistes catalans, el pare, no fou massa conegut a nivell popular, però sí que tant els editors com els col.legues van apreciar la seva qualitat il.lustrativa fonementada en coneixements adquirits a Llotja i al Clínic aprenent anatomia, etc. Si bé es cert que al començament dels seus passos s'observava un seguiment de traç del Junceda (era molt jove, als 16 anys ja va publicar el primer dibuix) amb el pas del temps va aconseguir un traç molt personal inconfusible i apreciat tan nacionalment com internacionlment.
Jaume Juez i Codina.

rsm ha dit...

Myself,

Em fa molta il·lussió el seu missatge essent vostè qui és.

Tinc la sort de tenir uns quants originals d'en Xirinius, a més de conèixer part del seu treball, i sempre m'ha sorprés la capacitat que tenia de reinventar-se.

Si ha llegit l'objectiu d'aquest blog, que no l'estic complint i que no estic a l'alçada del que es mereixen aquest dibuixants, ja es deu imaginar la meva frustació de que dibuixants com el seu pare estiguin sent oblidats amb el temps.

És cert el que diu vostè i, com tants d'altres dibuixants d'aquella època, pel seu art, en Xirinius es mereixeria estar en un museu a més de retre-li com a mínim, una exposició antològica en just homenatge pel seu mestratge i per donar-lo a conèixer a les noves generacions.

Gràcies per la seva visita.